Tuesday, April 11, 2006

Yhteistä muotoilua

Työn palkitsee parhaiten se kun on ollut osallisena jossakin prosessissa, missä saadaan aikaan näkyviä tuloksia. Olemme yhdessä Design Forum Finlandin ja virolaisten yhteistyökumppaneiden kanssa järjestäneet Tallinnassa jo kaksi kertaa Fennia Prize seminaarin ja näyttelyn. Viimeisen seminaarin yhteydessä pidettiin mielenkiintoinen paneelikeskustelu suomalaisten ja virolaisten muotoilualan asiantuntijoiden välillä. Seurauksena tästä ja muutenkin hedelmällisestä ajankohdasta, jaetaan nyt Virossakin ensimmäistä kertaa teollisen muotoilun palkinto.

Muotoilun alalla tapahtuu koko ajan lähentymistä. Hyvänä esimerkkinä eilinen seminaari, minkä yhteydessä suurlähttiläs Jaakko Kalela avasi Tallinnan muotoilugalleriassa näyttelyn: 10D – eesti-soome mööblidisain. Tässäkin näkyy, miten Suomen ja Viron suhteet ovat yhä suuremmassa määrin vuorovaikutteisia, josta hyötyvät molemmat. Siitä on hyvä jatkaa.Näyttelyn lehdistötiedotteessa sanotaan:10D-näyttelyssä kahden ”puumaakunnan” Pärnumaan ja Päijät-Hämeen yritykset sekä virolaiset muotoilijat ovat yhdistäneet osaamisensa. 10D-näyttely on osoitus niistä mahdollisuuksista, joita yritysten keskinäinen työnjako eli verkostoituminen ja hyvä muotoilu tarjoavat.

10D-näyttely on rajat ylittävän yhteistyön ja hyvän muotoilun signaali.10D-näyttelyä on edeltänyt n. 2 vuotta kestänyt tuotekehitysvaihe. Siihen ovat osallistuneet virolaiset valmistavat yritykset, suomalaiset markkinoivat yritykset ja keskiössä virolaiset muotoilijat (10 + 10 + 10). Taustalla on se näkemys, että Virossa on erinomaisia muotoilijoita, varsinkin huonekalusuunnittelijoita. Pärnumaalla on runsaasti puualan yrityksiä ja alan modernia tuotantoteknologiaa. Suomeen on puolestaan mahdollista kehittää ja markkinoida tuotteita eri kuluttajasegmenteille ja erilaisiin jakelukanaviin.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home