Thursday, April 13, 2006

Barokkia barokkia

Eilen loppuivat viidennet kansainväliset cembalofestivaalit Tallinnassa. Loppugaalassa tunnelmallisessa Kadriorgin palatsissa esitettiin yhdellä ja kahdella cembalolla muun muassa Scarlattia ja Bachia. Barokkifestivaalin linkki Suomeen on suomalaisten esiintyjien lisäksi arvokas vanha herra Samuli Siponmaa. Hän on rakentanut cembaloita 15 vuotta ja maailmalla on yhteensä 9 hänen rakentamaansa soitinta. Yksi näistä soi myös eilisessä konsertissa. Tämä soitin luovutettiin juhlallisesti festivaalin johtajalle, Imbi Tarumille jo viimevuotisen festivaalin aikana.

Festivaalin järjestäjät ja soittajat ovat oman alansa fanaatikkoja. Soittimet maksavat monen auton hinnan eikä niitä edes ole riittävästi. Cembalo ei ole pelkästään soitin vaan omanlaisensa taideteos väreineen ja koristeluineen. Mestari Samuli Siponmaa onkin itse asiassa kuvanveistäjä ja taidemaalari. Hän kertoi, että hyvin soitetun musiikin kuuleminen omasta soittimesta on suuri elämys ja varsinainen palkkio tehdystä työstä.

Barokkimusiikin harrastus on Virossa aika uusi asia. Se sai alkunsa vasta uuden itsenäistymisen aikana. Aikaisemmin ei ollut soittimia eikä opetusta. Soittajat kertoivat, että he aloittivat miltei tyhjästä, etsivät nuotteja ja soittimia ulkomailta ja vaihtoivat niitä keskenään. Nyt asia on edistynyt niin pitkälle, että useimmat cembalonsoittajat ovat itse opiskelleet ulkomailla ja käyvät säännöllisesti esiintymässä maailmalla. Virossa on nykyään ainakin yksi cembalonrakentaja. Festivaalin järjestäjät ovat oman alansa fanaatikkoja. Barokkimusiikki ei ole vielä saavuttanut tarpeeksi suurta suosiota, joten yleisöä voisi olla enemmän.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home