Tuesday, April 18, 2006

Suomi-päivän vaiheita, osa 1

Tällä hetkellä on yksikköni tärkein projekti Suomen EU-puheenjohtajuuden avajaistapahtuman järjestäminen Tallinnassa. Aion kertoa tässä blogissa säännöllisin väliajoin tämän tapahtuman järjestelyjen edistymisestä. Tilaisuus on suurin Tallinnassa järjestetty Suomi-tapahtuma sitten Viron uuden itsenäisyyden. Jokainen, joka on käynyt Tallinnassa tietää, ettei suunnitelma voi olla ihan vaatimaton koska Tallinnahan on ainakin kesäisin yhtä suurta Suomi-tapahtumaa.

Tarkoituksenamme on saada Suomelle ja EU-puheenjohtajuudelle mahdollisimman paljon positiivista huomiota Viron pääkaupungissa, jossa asuu 1/3 koko väestöstä. Suomen näkyvyyttä ei sinänsä ole mahdollista pahemmin lisätä, se olisi melkein samaa kuin yrittäisi lisätä Turun näkyvyyttä Helsingissä. Suomi on hyvin vahvasti läsnä Tallinnan katukuvassa eri tavoilla ja Suomen olemassaolo on melkein itsestäänselvyys. Tarkoituksenamme onkin korostaa Suomen asemaa tärkeänä ja läheisenä naapurivaltiona, kumppanina EU:ssa ja mukavana matkailukohteena.

1.7 pystytetään Raatihuoneen torille iso lava, jossa esiintyvät virolaiset ja suomalaiset muusikot yhdessä ja erikseen. Torin kupeessa on Suomi-kylä, jossa ovat edustettuna suomalaiset kaupungit, Viron Suomi-toimijat ja sponsoroivat yritykset. Lapset voivat muun muassa seurata nukketeatteria, musiikkiesityksiä ja tavata oikean Muumin. Suomi-kylästä ei tietenkään puutu suomalainen kesäterassi, jossa tuoksuu herkullinen loimulohi. Haasteena on houkutella paikalle mahdollisimman paljon paikallista väkeä ja siksi tapahtumaa pitää markkinoida aika näyttävästi. Parhaimmillaan tilaisuudesta kehittyy suomalaisten ja virolaisten yhteinen juhla.

Järjestelyt ovat hyvässä vauhdissa. Olemassa olevien yhteistyökumppanien osuuksista on sovittu ja tapahtuman yleisilmeen kehittely on luotettavissa käsissä. Haemme kuitenkin jatkuvasti lisää yrityksiä tukemaan tapahtumaa ja Suomi-Viro toimijoita esittelemään toimintaansa. Tuleva kulttuuripääkaupunki Tallinna on suhtautunut tapahtumaan hyvin suopeasti, antanut käyttömme kaikki alueet sekä tukenut taloudellisesti. Tapahtuman laaja markkinointi ja suuri näkyvyys ovat innostaneet yrityksiä tulemaan mukaan tapahtuman tukijoiksi.

Suurlähetystö on järjestänyt Suomi-päiviä eri puolilla Viroa jo kuusi vuotta. Päivät ovat aina osoittautuneet hyvin tarpeellisiksi erityisesti Viron ja Suomen paikkakuntien välisten suhteiden virittämisen kannalta. Järjestelykokemus on siis olemassa. Tämän tapahtuman järjestäminen on silti ainoa laatuaan oman historiani aikana enkä pysty sanomaan, että olisin täysin rauhallinen tässä vaiheessa. Itse asiassa tämän päivän kokouksessa yhteistyökumppanien kanssa tuli aiemmista järjestelyhommista tuttu tunne valtavan lumivyöryn lähestymisestä, jolloin ei auta kuin kiihdyttää vauhtia ja pysyä samalla rauhallisena. Se on ainoa keino selvitä elävänä ja toivon mukaan kunnialla.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Menestystä tapahtumalle!

6:42 PM  

Post a Comment

<< Home