Saturday, April 22, 2006

Hyvää Maan päivää!

On ilahduttavaa, että Google on ryhtynyt valveutuneeksi maailmanasioissa. Sen logo on melkein päivittäin koristeltu jollain asianmukaisella kuvituksella. Sieltä sain muistutuksen, että tänään vietetään Maan päivää - Earth day, jolloin kaikkien pitäisi viimeistään ajatella maapallomme tulevaisuutta ja kenties tehdä jotain sen hyväksi.

Monien virolaisten toimittajien joukossa vieraili myös Eesti Päevalehden toimittaja Rein Sikk Tsernobilin katastrofialueella. Hän kertoo tämän päivän lehdessä lohduttomista näkymistä siellä. Hän kirjoittaa muun muassa autiosta kummituskaupungista Pripjatsista, missä asui katastrofihetkellä 47 000 ihmistä. Katastrofin jälkeen ihmisiä haudattiin hermeettisissä sinkkiarkuissa, jotta ympäröivä maa ei saastuisi enempää. Siellä ei vieläkään kuule linnunlaulua eikä muita merkkejä elämästä, vaikka kasvit kurkottavatkin jo katukiveyksen lomasta. Katastrofin seurauksena on tähän mennessä kuollut 4000 ihmistä, ainakin saman verran odotetaan vielä kuolevan, kymmeniätuhansia on sairastunut syöpään ja 5 miljoonaa on saanut radioaktiivista säteilyä.

Virosta värvättiin siivoustöihin n. 5000 ihmistä, joiden kuntouttaminen kestää tähän päivään saakka. Vieläkin kerrotaan tarinoita, miten isät ja veljet piiloutuivat komeroihin ja vaatekaappeihin välttääkseen epämiellyttävää työkomennusta. Oli myös sellaisia, jotka lähtivät vapaaehtoisesti koska kukaan ei kertonut vaarasta. Eräskin Tsernobiliin terveytensä menettänyt mies kertoi televisiossa, että hän lähti innoissaan heti kutsun saatuaan eikä osannut epäillä mitään. Ottipa vielä aurinkoakin Pripjatsin kaupungin laitamilla.

Saman lehden pääkirjoitus pohtii, mitä ns. hyötyä on maailmalle kauheasta tapahtumasta ollut, paitsi että se edesauttoi osaltaan neuvostoliiton hajoamista. Kirjoituksessa todetaan, että se ei ole saanut ihmisiä vähentämään energiankulutusta ja ydinenergia on parhaillaan kokemassa renessanssia.

Viro kamppailee tällä hetkellä oman vakavan ympäristöongelmansa kanssa. Ohikulkeneista öljytankkereista on vuotanut suomenlahteen huomattava määrä öljyä, josta osa on päätynyt Viron rannikolle. Pahiten ovat toistaiseksi kärsineet linnut - sorsat ja joutsenet. Lopullisia tuhoja ei pystytä arvioimaan ennen lumien sulamista. Suomi on ollut auttamassa naapuriaan pahimman välttämiseksi omalla öljyntorjuntakalustollaan. Viime vuonna tuli eräästä suomalaistytöstä julkkis, kun hän aloitti ensimmäisten joukossa öljyn keräämisen ja lintujen pesemisen. Vaikka suurin osa vapaaehtoisista on paikallisia, olen pannut merkille että virolainen media huomioi kohteliaasti juuri ulkomaalaisten osallistumisen. Viro ei selvästikään halua jäädä yksin onnettomuuden kanssa.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home