Tuesday, April 25, 2006

Ajattelevia elokuvia

Tällä viikolla Tallinnassa näkee laadukasta suomalaista dokumenttielokuvaa melkein joka ilta. Pitkään suunniteltu Pirjo Honkasalon dokumenttielokuvien viikko alkoi maanantaina ja huipentuu torstai-iltana Melancholian 3 huonetta -dokumentin esittämiseen elokuvateatterissa Sõprus (ystävyys). Honkasalo on saanut jo etukäteen valtavasti huomiota Viron lehdistössä ja tulee saamaan lisää, koska haastatteluista on jo sovittu tv-kanavien kanssa. Sekä Eesti Ekspress että Postimees ovat julkaisseet hänestä ja hänen elokuvistaan yhteensä monta sivua tekstiä ja kuvia.

Melancholian 3 huonetta voitti viime vuonna Grand Prix Pärnun dokumenttielokuvien festivaalilla mutta sitä ei ole koskaan näytetty Tallinnassa. Elokuvan jälkeen on tilaisuus keskustella, koska ohjaaja on paikalla. Elokuva on hiljaisuudessaan sen verran tyhjentävä, että en tiedä onko edes mitään kysyttävää. Pirjo Honkasalon dokumentin melankoliassa on kolme teemaa: Kaipaus – Hengittäminen – Muistaminen. Katsottuani Melancholian 3 huonetta, oli ensimmäinen tunne ahdistus ja epätoivo. Vähän mietittyäni tulin ajatelleeksi, että tämän elokuvan melankolian kauneus piilee sen kuvauksessa ja musiikissa. Ja lapsissa, jotka ovat saaneet toisen mahdollisuuden – ainakin hengittää.

Honkasalon käsittelemä aihepiiri on muutenkin pinnalla. Tallinnan Taidehallissa avattiin pari viikkoa sitten nykytaidenäyttely Väkivalta ja propaganda. Tähän näyttelyyn sisältyy kansainvälinen kiertonäyttely emergency biennale, mikä on omistettu Tsetsenialle. Näyttelyiden yhteydessä pidetään taideseminaari taiteilijan moraalisista valinnoista liberaalin demokratian ja islamin törmäyksessä. Sen päätteeksi järjestetyn vapaamuotoisen tilaisuuden yhteydessä voivat seminaarivieraat tutustua elokuvaohjaaja Honkasalon ajatuksiin.

Torstaina onkin lähetystölle kiireinen päivä, koska silloin juhlitaan lisäksi veteraanipäivää. Veteraanipäivän kunniaksi näytämme Edvin Laineen Tuntemattoman sotilaan myöskin Sõprus - elokuvateatterissa. Tämä on ensimmäinen kerta, kun yhdistämme veteraanipäivän viettoon kulttuuriohjelmaa. Tuntematon sotilas oli aiheen lisäksi siitä helppo valinta, että se täytti juuri pyöreitä vuosia. Lisäksi Virossa julkaistiin pari kuukautta sitten Väinö Linnan Tuntemattoman sotilaan ensimmäinen versio. Sotaromaani Sõjaromaan nousi ensimmäisinä viikkoina myyntitilastojen kärkeen. Elokuvan yhteydessä esitellään kertaalleen myös kirja. Elokuviin odotetaan Suomen-poikien lisäksi suomen kielen opettajia ja opiskelijoita.

1 Comments:

Blogger Jari Sedergren said...

Tulee vähän myöhässä, mutta mainostan velipojan kirjoitusta Sotaromaanista.

9:19 PM  

Post a Comment

<< Home