Friday, June 16, 2006

Blogipakina

Vaikuttaa siltä, että miltei jokaisen blogin vakiokalustoon kuuluu pohdiskelu blogi-ilmiöstä itsestään. Ajattelin, että minunkin olisi aika tehdä se, koska laskurin perusteella blogiani lukevat muutkin kuin oma äitini. Ja mitä muutakaan voi ihminen tehdä sairaana kotona, kuin pohtia blogissaan blogien olemusta. Olen törmännyt lyhyessä ajassa monenlaisiin käsityksiin blogeista. Osa ihmisistä pitää tätä hienona ja hyvin tarpeellisena asiana ja osa tyhjänpäiväisenä oman ja muiden ajan tuhlauksena. Ensimmäisiin olen törmännyt onneksi huomattavasti useammin. Esimerkiksi edellisen jutun toimittajat reagoivat innostuneesti, kun kerroin että kirjoitan blogia. Ainakin yksi Simon on kirjoittanut jo Suomen vierailustaan kolumnin Finland rediscovers realpolitik

Myönnän, että blogi on itsekeskeistä ajanvietettä. Mutta miksen voisi ilmaista ajatuksiani siinä missä päivälehden kolumnisti, jos joku vaan jaksaa lukea niitä? Sitä paitsi kirjoittamista pitää harrastaa myös huvin vuoksi, onhan sekin yksi keino purkaa luovuuttaan. Sitä paitsi se on tehokas tapaa kertoa kuulumisiaan ystävilleen ja jakaa kokemuksiaan muille.

Blogia on suomennettu verkkopäiväkirjaksi tai verkkolokikirjaksi. Päiväkirja voi olla hyvin henkilökohtainen asia kun taas lokikirja on pelkkää tapahtumien kirjausta. Olen nähnyt molempia versioita, mutta en luokittelisi omaani oikeastaan kumpaankaan. Blogi on ehdottomasti henkilökohtainen, koska ilmaisen siinä henkilökohtaisia ajatuksiani, jotka perustuvat henkilökohtaisiin kokemuksiini ja käsityksiin. En silti pidä internetiä paikkana, missä purkaisin syvimpiä henkilökohtaisia tuntemuksiani.

Blogi on mielestäni parhaimmillaan kansalaisjournalismia, mikä avaa uusia näkymiä ja vie suoraan tiedon lähteiden luokse. Kirjoittajalla pitäisi olla vastuu lukijan edessä, hän ei saisi tehdä lukijasta tirkistelijää ja hänellä pitää olla jotain sanottavaa. Myönnän, että blogeja on hyvin erilaisia ja monet niistä eivät tee kunniaa tälle ilmiölle. Toisaalta, blogit ovat vaihtoehto perinteiselle medialle ja monelle muulle viestintämuodolle.

Blogin kirjoittaja tuskin unelmoi valtavasta lukijakunnasta ja salamavalojen räiskeestä. Tutkimusten mukaan blogeja lukee tosi pieni prosentti netin käyttäjistä. Asiantuntijoiden mukaan kiinnostus on kasvamassa ja blogien lukusuosio nousussa. Siihen vaikuttaa todennäköisesti ratkaisevasti, mihin suuntaan blogien sisältö kehittyy. Suomen blogilistaan on kirjautunut noin 5000 blogia, joista suurin osa on käsittääkseni harrastus- tai tajunnanvirta- tai ihmissuhdeblogeja. Joukossa on monia työblogeja, viestintäteknologiaa käsitteleviä blogeja sekä matkapäiväkirjoja. Viimeiset ovat hyvin kirjoitettuina blogimaailman parasta antia, jos vaikka itse suunnittelee matkaa jonnekin.

Maailmalla syntyy joka sekunti monta uutta blogia ja vastaavasti monta kuolee.Mitä henkilökohtaisempi on blogi, sitä huolellisemmin on salattu kirjoittajan henkilöllisyys. Työblogissa henkilöllisyyden on oltava julkista, koska blogin kirjoittaja ottaa virallisen vastuun kirjoittamastaan. Sen verran vastuuta pitää olla tietenkin kaikilla bloginpitäjillä, ettei aiheuta muille ihmisille harmia. Blogin viehätys perustuu pitkälle siihen, että se on vapaamuotoista ja vapaaehtoista.

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Ehkä Virossa blogeja pidetään itsekeskeisenä ja hukkaan heitettynä ajanvietteenä, mutta itse en ole vielä kertaakaan kuullut sellaista kommenttia suomalaisilta, joille olen kertonut kirjoittavani blogia. He ovat enemmänkin hämmästelleet viitseliäisyyttäni ja pitkäjänteisyyttäni. Moni on tunnustanut, ettei itse pystyisi samaan.

Näen blogit, suurelta osalta myös omani, hyvänä tapana jakaa sellaista tietoa, jota ei välttämättä löydä muualta, toisista blogeista, internetistä yleensä tai tiedotusvälineistä. Minulla on kokemusta ja tietoa esim. hyötykasvien viljelystä, jota jaan eteenpäin. Muihin vastaaviin suomalaisiin blogeihin en ole vielä törmännyt. Toki puutarhanhoidosta kirjoittaa monikin mutta ei hyötykasveista. Se on vain osa blogini sisällöstä, mutta pidän sitä tärkeänä asiana sen perusteella, millä hakusanoilla blogiini on tultu. Suurin osa lukijoista tulee hakukoneiden avulla, vain osa blogilistan kautta. Mielestäni se on hyvä, koska sillä tavalla myös leviää eteenpäin tieto blogien olemassaolosta ja niiden tiedonvälityksellisestä merkityksestä. Lukija, joka etsii tietoa esim. kuusenkerkkäsiirapin keittämisestä, löytää blogini hakukoneella ja vaikka ei ole koskaan ennen kuullutkaan mistään blogeista, saattaa saada ahaa-elämyksen - mahdollisesti idea omasta blogista jää elämään ja toteutuu joskus hänenkin kohdallaan.

Bloggaamisessa on tärkeää myös yhteisöön kuuluminen. Vaikka blogilistalla onkin vain noin 6000 blogia, samanmieliset löytävät helposti toisensa, syntyy ystävyyssuhteita ja jopa tapaamisia. Ajatusten vaihto ja kommentoiminen on bloggaamisen suola ja sokeri.

11:55 AM  

Post a Comment

<< Home