Sunday, May 21, 2006

Eurovisio-villitystä

En ole kovin tarkkaan seurannut Eurovision laulukilpailun etenemistä, mutta eilen siltä ei voinut välttyä. Vietin eilisen illan kansainvälisessä seurassa Balut-noppapelin merkeissä. Tallinnan ulkomaalaisia ja muutamia virolaisia oli kokoontunut suomalaisen liikemiespariskunnan kotiin viettämään mukavaa iltaa ja seuraamaan siinä ohessa myös laulukilpailuja. Alkuillasta olimme me isännän kanssa seurueessa ainoita Suomen kannattajia. Illan edetessä ja pisteidenlaskun aikaan tunnelma nousi koko ajan ja lopulta riehaantui täysin kun Suomen voitto selvisi. Britit, jotka alussa väittivät että Englannissa vain nauretaan Eurovisiolle, olivat kovimpia onnittelijoita. Kaikki evät kuitenkaan jaksaneet ymmärtää, amerikkalaiset vieraat poistuivat kiusaantuneen oloisina jo ensimmäisten pisteiden aikana. Eivät tainneet ymmärtää asian urheilullista puolta.

Virolaiset ovat erittäin aktiivisia nettikommenttien kirjoittajia ja luin tänä aamuna huvikseni yleisökommentteja, joita oli yhteensä tuhansia. Suurin osa oli pelkkää onnittelua, tähän tapaan: YEAAAAAHHH!!! SOOOOMEEEE!!! Hurrrrrrraaaaaaaaaaaaa!!!!! Fantastiline!!! Elagu Soome!!! Ülikõva!!! Super!!! Soomlaste laul oligi ainus, mis eristus "massist" (suomalaisten laulu olikin ainoa, mikä erottui massasta). Suoranaisia haukkumakommentteja oli vain muutama, esim. kas seda mörinat nimetatakse tänapäeval laulmiseks? (kutsutaanko tuota örinää laulamiseksi?). Muut keskustelijat moittivat paheksujia välittömästi kateudesta ja pikkumaisuudesta. Eräskin oli ehtinyt laittaa laulun sanat kommenttiinsa.

Kehuttiin sitä, että suomen kappale on aito ja rehellinen, eikä mitään laskelmoivaa eurovisiohömppää. Suomea kehuttiin rockin luvatuksi maaksi ja sen vuoksi pidettiin luonnollisena, että Suomen kappale on hyvä. Käytännöllisesti iloittiin myös siitä, että kun eurovisiot ovat ensi vuonna Suomessa, sinne on helppo päästä ja ulkomaiset vieraat tulevat käymään Tallinnassakin. Yleisesti oltiin sitä mieltä, että 40 vuotta odotusta ja häviötä on ollut aivan liikaa ja suomalaiset ansaitsevat tämän voiton.

Suomalaiset kysyvät minulta usein, että miksi suomalaisia kutsutaan poroiksi. Olen puolestani huomannut, että nimittely on koko ajan vähenemässä. En tietenkään lukenut kaikkia tuhansia Eurovisio-jälkeisiä kommentteja, mutta kertaakaan en huomannut suomalaisista käytettävän sanaa poro. Lähentääköhän tämä eurovisiovoitto nyt suomalaisia ja virolaisia aivan uudella tavalla?

Nettikeskustelu muuttui mielenkiintoiseksi jatkuessaan pikkutunneille. Keskustelijat vertailivat kansallisuuksia ja virolaiset pohtivat suomen- ja venäjänsuhdettaan. Suomalaisten puolesta oltiin aidosti iloisia ja tyytyväisiä, ettei Venäjä voittanut. Venäläiset kommentoijat reagoivat siihen puolustaen. Teemat ulottuivat jopa talvisotaan asti, vanhat kaunat otettiin esille. Keskustelun rento ilmapiiri varmaan vaikutti asiaan ja eräskin virolainen kommentoija kertoi kunnioittavansa venäläistä kommentoijaa siitä, että tämä kirjoittaa viroksi.

Lordi esiintyy Virossa, Haapsalun kylpyläkaupungissa 15. heinäkuuta.

3 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Your are Nice. And so is your site! Maybe you need some more pictures. Will return in the near future.
»

8:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

2:50 PM  
Anonymous Anonymous said...

Nice colors. Keep up the good work. thnx!
»

10:48 PM  

Post a Comment

<< Home