Tuesday, May 02, 2006

Vapunviettoa Virossa

Virossa ei juhlita samalla tavalla vappua kuin Suomessa. Vappu on lähinnä tervetullut vapaapäivä kesämökin siivoamiseksi ja senpä vuoksi Tallinnan kadut ovat melkein autioita. Muutama valkolakkinen turisti sentään muistuttaa riehakkaasta vappupäivästä suomenlahden pohjoispuolella. Opiskelijat juhlivat vappuaattoa Tartossa, teemana kesät ja noitanaamiaiset. Vappu mielletään kai vieläkin muistutukseksi neuvostoajasta.

Suurlähtystön lehdistöneuvoksella on tapana järjestää virolaisille työkontakteilleen Vapun silliaamiainen. Tapahtuma on saanut mainetta ja ihmiset osaavat jo odottaa sitä. Pari vuotta sitten haastateltiin suorana lähetyksenä radioonkin. Silliaamiaisperinteen aloitti Seppo Kuusisto, ensimmäinen lehdistöneuvos neuvostoajan jälkeen. Lehdistöneuvoksen silliaamiainen on ainoa paikka Virossa, missä saa laittaa päähän ylioppilaslakkinsa. Tosin Virossa ei ole samantapaista ylioppilaslakkia kuin Suomessa vaan jokaisella yliopistolla on omansa.

Olen lukuisten muuttojen vuoksi elämäni varrella kadottanut alkuperäisen yo-lakkini. Viimeiset 3 vuotta olen järjestänyt näitä vappujuhlia ja aina etsinyt epätoivoisena lakkia. Virosta voi löytää melkein kaikkia suomalaisia tuotteita, paitsi ylioppilaslakkeja. Viime vuonna lainasin lakin työkaverin vaimolta huolimatta siitä, että se puristi pahasti. Vapun jälkeen, käydessäni Suomessa, ostin vihdoin uuden lakin ja tänä vuonna voin laittaa päähäni taas ikioman lakin. Laitoin juhlakutsuun lakkipakon kaikille niille, joilla se on.

Ruokalistan suunnittelin kokin kanssa yhdessä. Viimeiset kaksi vuotta apunani on ollut suomalainen kokki, mutta tänä vuonna en löytänyt sellaista ja jouduin antamaan virolaiselle kokille tarkempia ohjeita. Pöydällä on enimmäkseen kalaa, mutta kokki ei suostunut kokonaan luopumaan lihasta, joten tarjolla on myös paahtopaistia. Silli a'la russe laitetaan Virossa vähän eri tavalla kuin Suomessa ja sen nimi on turkki. Ihan tavallinenkin silli maistuu eri lailla ja lohta graavataan eri mausteilla. Suomalainen kala maistuu hieman makealta, Virossa ollaan totuttu reiluun suolaan. Laiton ensimmäistä kertaa elämässäni simaa. Ohje näytti epäilyttävän yksinkertaiselta joten onnistumisesta ei ole takeita. Simasta tulikin aivan liian makeata mutta vieraille maistui.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home