Tuesday, May 16, 2006

Tanssi- ja teatteridiplomatiaa

Järjestin eilen suurlähetystössä tilaisuuden, jossa Suomen ja Viron teatteri- ja tanssialan vaikuttajat tapasivat toisensa rennossa ilmapiirissä ja miettivät mahdollisia uusia yhteistyöprojekteja ja solmivat kontakteja. Lähetystön tehtävähän on nimenomaan viedä oikeat ihmiset yhteen ja avata ovia suomalaiselle kulttuurille. Viron ja Suomen tapauksessa on yhteistyö tällä alalla, kuten monessa muussakin kulkenut aina yhdessä tekemisen kautta. Monet eilisistä vieraista tunsivat toisensa jo entuudestaan ja heille tämä oli loistava tilaisuus jatkaa ja syventää tuttavuutta. Kaikki osapuolet saivat lisäksi paljon tietoa suoraan asiatuntijalähteistä ja suomalaisilla vierailla oli hyvä tilaisuus jakaa omaa tiedotusmateriaalia.

Tallinna on helppo paikka tämäntapaisen tapaamisen järjestämiseen, koska välimatka on niin lyhyt ja Suomesta pääsee tänne suhteellisen pienellä vaivalla ja rahalla. Tosin kiireisten oman alansa vaikuttajien paikalle saaminen samaan aikaan on melkoista sovittelua. Vaivannäkö kuitenkin kannatti, koska kaikki eiliset vieraat olivat samaa mieltä juuri tämäntapaisen tilaisuuden tarpeellisuudesta. Puhumattakaan siitä, että sekä suomalaiset että virolaiset vieraat saivat tilaisuuden nähdä Suomen upeata lähetystörakennusta ja tutustua suurlähetystön henkilökuntaan. Päätettiin että tällaisten vapaamuotoisten tapaamisten, jossa kaikilla on riittävästi aikaa puhua toistensa kanssa, täytyy jatkua.

Suomesta olivat edustettuna Teatterin tiedotuskeskus, Tanssin tiedotuskeskus, Circo- uuden sirkuksen keskus, Q-teatteri ja Baltic Circle sekä Klockrike-teatteri. Virosta vastaavasti Von Krahlin teatteri, NO99-teatteri, Rakveren teatteri, White Nights tanssifestivaali, Baltoscandal teatterifestivaali, Fine5-tanssiteatteri, Uuden tanssin keskus, VAT-teatteri, Teatterikorkeakoulu ja Elokuun tanssifestivaali. Lähetystön tilat ovat pieniä, joten tällä kertaa virolainen vierasjoukko oli muualta kuin laitosteattereista. Suurta mielenkiintoa herätti uusi sirkus Suomessa ja yksi projekti siihen liittyen on jo käynnistynyt. Sirkus Aero on tulossa kesällä White Nights tanssifestivaalille, minkä järjestää Viron tunnetuin ja tunnustetuin koreografi Teet Kask. Mielenkiintoiset ideat Baltic Circle festivaalin tiimoilta alkoivat hahmottua. Puhuttiin myös VAT-teatterin Suomeen tulosta ensi vuonna. Ensi vuoden Suomi-päivätkin tulivat esille. Suunnitelmat pitää ne Länsi-Virossa ja painottaa suomanruotsalaista kulttuuria saivat kannatusta ja Klockrike-teatteri on juonessa mukana.

Tanssin alalla oltiin samaa mieltä siitä, että yhteistyötä pitäisi syventää mutta erimielisyyttä oli siitä, että kiinnostaako suomalainen tanssi virolaisia. Nyt pitääkin jo suunnitella ensi vuoden ohjelmaa, jolloin voisi järjestää suomalais-virolaisen tanssifoorumin asiantuntijoille, koska sellaiselle on selväsi tarvetta. Tällainen tapahtuma vaatii välittäjää, mikä on sopiva rooli sekä suurlähetystölle että Suomen Instituutille. Foorumin yhteydessä voisi olla myös esityksiä. Vaikkapa näin, että Suomesta tuodaan Viroon jotain, mistä Suomessa erityisesti pidetään ja päinvastoin. NO99 teatterin uuden johtajan Indrek Saaren kanssa oli puhetta siitä, että suomalaista tanssia voisi esittää myös siellä.

Teatterin ja tanssin alalla, kuten monen muunkin taidealan kohdalla tulee jossain vaiheessa keskustelua aina esille raha, tai pikemminkin sen puute. Moni hyvä idea lopahtaa rahan puutteeseen. Rahan hakeminen eri kanavista suomalais-virolaisille yhteistyöprojekteille on erityisesti Virossa suuri ongelma, koska resurssit ovat pieniä ja hakijoita paljon. Valtiolliset rahoituskanavat tukevat helpommin puhtaasti virolaisia hankkeita. Suomessakin tilanne pahenee koko ajan. Siksi on yhä korostuneempi sponsoreiden osuus taiteen rahoittamisessa. Eilen siitä puhuttaessa huomattiin, että ongelmat sponsorien hankkimisessa ovat aika samankaltaisia Suomessa ja Virossa. Suomessa ollaan vähän pidemmällä mutta Suomessa on rahaakin enemmän. Puhuttiin siitä, minkälaiset yritykset ovat valmiita tukemaan esim. nykytanssia tai teatteria. Näitä aloja tukevat ennen kaikkea innovatiiviset ja ns. älykkäälle kohderyhmälle orientoituneet yritykset. Ongelma on sekin, että nykytaiteen eri muodot ovat sisällöltään melko arvaamattomia eikä sponsori välttämättä pidä lopputuloksesta. Osaltaan asiaan vaikuttaa myös taiteilijoiden haluttomuus kompromisseihin.

2 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Very best site. Keep working. Will return in the near future.
»

8:45 AM  
Anonymous Anonymous said...

This site is one of the best I have ever seen, wish I had one like this.
»

10:48 PM  

Post a Comment

<< Home