Thursday, June 14, 2007

Suomi-päivät Läänemaalla, osa 4

Tätä järjestelyvaihetta voisi luonnehtia unettomien öiden kaudeksi. Onneksi sitä kestää vain muutama päivä h-hetken lähestyessä. Kaikenlaiset huolet ja pikkuasiat pyörivät päässä kun herää keskellä yötä. Yhtäkkiä muistaa jotain pientä mutta tosi tärkeätä mitä on jäänyt hoitamatta, josta hermostuu niin ettei saa enää unta. Suurin huoli kaikista on kuitenkin se, että tuleeko tarpeeksi yleisöä ja pysyykö sade poissa.

Järjestelyjen kannalta kaikki on mainiosti. Pari työkaveria ja ensimmäinen autolastillinen Suomi-päiville vietävää tavaraa on autossa Haapsaluun päin. Ensimmäinen seminaarikin, ekologisen turismin seminaari Penijõella on melkein ohi. Tänään on illalla kyyditettyjen muistopäivän konsertti Haapsalun tuomiokirkossa. Se ei varsinaisesti liity Suomi-päiviin mutta siellä esiintyy Suomen kansallisoopperan laulaja Merle Silmanto. Kirjailija Sofi Oksanen tapaa noin tunnin kuluttua lukijoitaan Haapsalun kirjastossa.

Minua jännittää tänään eniten se, miten Klockrike teatterin esitys Kumu:ssa onnistuu. Yleisöä on tähän aikaan vuodesta aika vaikeata saada, etenkin kun ulkona on ollut hienot hellesäät. Mainoksia on pyörinyt kuitenkin ihan mukavasti telkkarissa ja radiossa. Teknisesti kaikki on kunnossa. Kahdessa päivässä on rakennettu lavasteet, valot ja muut tarvittavat systeemit Kumu:n auditorion melko pelkistettylle esiintymislavalle. Käytännön ongelmat ovat ratkenneet melko sujuvasti. Esityksen jälkeen on pieni tilaisuus kutsuvieraille ja esiintyjille.

Lähes koko suurlähetystö siirtyy huomenna Haapsaluun. Silloin ohjelma alkaa jo puoleltapäivin kun saaristolaisemäntä Marja Hartola esittelee saariston ruokaperinnettä Aiboland-museossa.
Illalla on ohjelmassa Suomi-päivien avajaiset, suurlähettilään vastaanotto ja Suomi-iltamat. Nuorille on piispanlinnoituksen pihalla bändikilpailu. Jokainen bändi esittää kolme biisiä, joista yhden on oltava suomalainen. Viime päivät ollaan värvätty tuomaristoa bändikilpailuun, mikä on osoittautunut yllättävän hankalaksi. Eilen saatiin puhutuksi mukaan Klockrike teatterin esityksen äänisuunnittelija Juuso Voltti, joka on säveltänyt mm rockia ja popia.

Lauantain tapahtuma huipentuu piispanlinnoistuksen pihalla. Siltä osin on vielä monta avointa kysymystä. Hieman jännittää, miten paikallinen Suomi-seura suoriutuu urakastaan suomalaisen kesäkahvilan pitäjänä. Kukaan heistä ei ole ammattilainen mutta onneksi intoa riittää ja uskon että se auttaa paljon. Muumista ei ole huolta, hänelle riittää aina innokasta yleisöä. Suomi-pihalla ollaan jaettu tarkat vastuualueet, joten kaiken pitäisi sujua mutkitta. Illan esiintyjät ovat suurlähetystön omien työntekijöiden hyvissä käsissä, jotka pitävät huolta että kaikki tarpeellinen on olemassa ja kaikki on oikeassa paikassa oikeaan aikaan.

Lauantain tapahtumista osa sijoittuu piispanlinnoituksen ulkopuolelle mutta Haapsalu on sen verran pieni paikka, että mikään ei ole liian kaukana. Kuursaalissa on romanssi ja runoiltapäivä, josta tulee toivottavasi tunnelmallinen tilaisuus huolimatta siitä, että runoilija Tua Forsström ja soittajat eivät ole tavanneet aikaisemmin. Paikan päällä ehtii sopia esiintymisjärjestyksen. Kello 18.00 on Outi Heiskasen näyttelyn avajaiset. Outi on tuonut mukanaan 18 akvarelliaan, jotka hän laittaa myyntiin, joten kannatta tulla katsomaan. Näyttelystä mennään sujuvasti katsomaan Klockrike teatterin Lumileninkiä, mikä on rakennettu Outin taiteen ympärille.

Suurin ponnistus tässä vaiheessa on hoitaa kaikki pikkuasiat, kuten vaikkapa se että palkintokarkkipussi on juuri siellä missä pitää. Isot asiat ovat järjestyksessä eikä niihin voi enää kovin paljon vaikuttaa. Mitään suurta kömmähdystä ei toistaiseksi ole näköpiirissä ja kaikki järjestyy joka tapauksessa. Kaksi asiaa, mihin ei enää voi vaikuttaa ja mitkä määräävät koko tapahtuman kohtalon on yleisön kiinnostus ja sää. Eli vielä pari valvottua yötä ja sen jälkeen voin kertoa kannattiko valvoa vai ei. Toivon, että ei.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home